7 lis 2010

Bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną

1.

2.

3.

4.
4 żółtka
2 szklanki mleka
1 kg  maka Tortowej
10 dag drożdży
szczypta soli
3 łyżeczki cukru od herbaty
1 kostka masła
kapusta kiszona

Mleko lekko zagrzać ( tak żeby było letnie ) . Potem wbić żółtka ,  dodać mąke  ( ale nie kilo!!) ,sól i cukier .Mieszać ciasto aż bedzie gęste jak dobra smietana ( i dodawać mąke) i nie będzie grudek .Zostawic do wyrosnięcia aż podwoi  swoją objętość ( w ciepłym miejscu ) . Roztopić masło przez  ten  czas .Wysypać resztę maki na stolnice i  ciasto wyjąc  z miski  i  wyrobić tak żeby się nie kleiło  i żeby było mniej więcej takie same jak na zdjeciu nr .1( i żeby była wrobiona wszystka mąka , po wrobieniu wszystkiej mąki wyrabiac jeszcze przez 10-20 min.) .Zrobić dziurkę  w  cieście i wlać masło ( broń Boże olej!!!) tak żeby  mleko nie wlało sie na ciasto bo zmieni jego konsystecje na gorszą  .  Wyrobić wszystek tłuszcz .  Odkroić lub urwać kawałek ciasta  i  uformawać z niego kuleczkę rozwalkowac ( w miarę równomiernie ) i wyłożyć farsz  na placuszek i  uformować na rogalika lub pasztecika jak się chce zdjęcie nr .2 .
Piec   w  gorącym piekarnika aż bedą złote zdjęcie nr .3 lub 4 .
Najlepiej jeść gorące smacznego ;)




                           

FARSZ
Kapustę  kiszona gotować  z 35-40 min i mieszać . Pózniej jeśli jest zimno na dworzu to wystawić  farsz na  balkon . Do bułek nie może być zbyt zimny !

Brak komentarzy: